tisdag, mars 17, 2009

Burial Ground (1981)

Ett ypperligt exempel på skräpfilm är denna zombiepärla av Andrea Bianchi. Handlingen kretsar kring ett gäng människor som åker till någon herrgård, där det såklart kryllar av uråldriga zombies som inte vill annat än att sätta tänderna i dom.

Inte så värst originell handling direkt, men det krävs knappast för den här typen av film, som alla ju vet(?). Dock så saknar denna filmen knappast karaktär, utan det är snarare tvärtom. Den nästan svämmar över av galenskap och tokerier, vilket såklart får vilken trashfilmsälskare som helst att gotta sig i dumheterna. Nu tror jag väl att de flesta som läser den här bloggen redan sett den här filmen och minns den rätt väl, men för den oinvigde som eventuellt letar sig hit kan det ändå vara bra att få en redovisning.

Okej, zombierna först. Zombiesminket varierar kraftigt mellan att vara rätt småsnyggt till att vara rejält pajigt (ett uttryck jag älskar!). Vissa zombies ser riktigt ruttna ut, medan andra ser ut att ha fått lite klet i ansiktet bara, vilket såklart är riktigt kul, vad annars?! De rör sig långsamt som zombies brukar göra, men lyckas till skillnad från många av sina döda genrekamrater använda sig av olika redskap för att göra livet (och döden) surt för de stackars karaktärerna. Karaktärerna, ja. Det är väl dom som är den största behållningen med filmen egentligen. Samtliga vuxna verkar få kåtslag hela tiden och tar varje chans dom får till lite rajtan-tajtan, och även barnkaraktären (som spelas av en vuxen väldigt kort man!) verkar vara kåt. På sin mamma. Japp, det stämmer. Jag tror aldrig en barnkaraktär varit så vrickad som Peter Barks (lilleputten) Michael är i den här filmen. Och utan att spoila för mycket kan jag säga att döden inte hindrar honom från att vilja kladda på sin mor...

Det man får se den här filmen som är en hejdlöst dum men väldigt underhållande zombierökare från det underbara landet Italien. Inte något för den vanliga filmtittaren, men för oss som gillar den här typen av film är det ett givet kort. Incest, pajig zombiesminkning och extremt korkade karaktärer som klantar sig rejält; den här filmen har det egentligen allt man behöver.

1 kommentar:

  1. På senare år har jag kommit fram till att denna är min favorit av alla italozombieruller. Allt med den är så groteskt... zombier, gore, skådespelare, kläder... :)

    SvaraRadera