måndag, februari 16, 2009

Friday the 13th (2009)

Tyvärr så är ofta orden hårda och kritiken inte nådig när det annonseras att det ska komma en remake på en film. Jag tycker att det är ett väldigt tråkigt sätt att se saker på, då man omöjligt kan avgöra filmens kvalitet innan den har kommit ut. Jag gör tvärtom och försöker så ofta som möjligt att se fram emot remakes istället för att avfärda dom på direkten. När jag fick reda på att det skulle komma en remake på min favoritfilmserie Friday the 13th blev jag överraskad och glad, dock sänktes mina förhoppningar lite när det visade sig att det var Marcus Nispel, som tidigare gjort remake på Texas Chainsaw Massacre (en remake jag inte tycker om alls), som skulle få göra filmen. Dock började min optimism växa igen när trailers och bilder från filmen dök upp, för det såg grymt ut!

I den här filmen har man valt att skippa händelserna i del ett, utan förklarar dom som hastigast i en tillbakablick. Här har man satsat på att låta Jason vara mördare redan från början istället. Filmen handlar om Clay, som ska leta efter sin syster som har försvunnit i skogarna kring Crystal Lake. Samtidigt ska ett gäng ungdomar spendera ett par dagar med att göra det ungdomar gör bäst i amerikansk slasherfilm; supa och ha sex. Det visar sig vara ett misstag, då legenden om pojken Jason är väldigt sann...

Jag log i princip under hela biobesöket, något som jag aldrig tidigare tror ha hänt. Jag är tyvärr för ung för att ha vuxit upp med att kunna se dom gamla filmerna på bio, så det här var verkligen ett speciellt ögonblick för mig; att få se Jason på bioduk. Filmen blev bättre än vad jag hade kunna trott, och regissör Nispel har i och med denna film slutat frambringa negativa tankar hos mig. Det som filmen gör, och som är dess största behållning, är att den är precis som en av filmerna från 80-talet, fast den utspelar sig i nutid.

Filmskaparna har verkligen lyckats med att använda sig av slashergenrens alla regler och fått till en riktigt bra, underhållande och blodig film. Det är även skönt att se att filmens mord utförs i mer old school-anda än vad många av dagens våldsfrosseri till film gör; visst, det här är en blodig film, men det är inte så överdrivet som det lätt blir i t.ex. "Saw"-filmerna. Morden känns 80-tal och vi får se väldigt många av dom, vilket ju alltid är trevligt. Det är förutom det obligatoriska våldet massa naket och dumma ungdomar som har sex (som dom givetvis måste straffas för!), något som passar genren utmärkt och får en filmtittare som mig att le stort och brett!

Jag var extremt nöjd när filmen var slut, såpass nöjd att jag började klappa händerna, något jag aldrig gjort på bio förut. Det är så här jag vill att Jasons återkomst till bioduken ska se ut och jag är hur nöjd som helst med resultatet de lyckats få fram. Det är massa dumma ungdomar mot en stor och förbannad Jason och det hela är väl utfört. Kan man be om så mycket mer?

1 kommentar:

  1. Helt okej och man märkte knappt alla dumma fjortisar och huliganer som skulle kommentar och fula sig allmänt... Inget nytt under solen, men mycket mer givande än många andra remakes på sistone.

    SvaraRadera